Allmänt SMHI vädret i Sverige, dagens väder, väder, väder göteborg, väder i dag, väder uddevalla, väderkarta, vädret, vädret timme för timme

Radarns Överraskande Räckvidd Under Perfekta Väderförhållanden

Meteorologin Rs Påverkan påadarupptäckter

Det är välkänt att vädret och atmosfärens tillstånd påverkar räckvidden hos en radarsignal. Normalt begränsas radarns förmåga att upptäcka marknära objekt av horisonten, men vid idealiska förhållanden kan den se mycket längre.

Moskva-fallet: Ett Exempel på Ovanliga Radarupptäckter


I april 2022 sänktes det ryska fartyget Moskva i Svarta havet, trots att det befann sig utom räckhåll för konventionella landbaserade radarsystem. Efter uppgifter från ukrainsk media om radarupptäckter av fartyget, uppstod teorier om att vädret kan ha spelat en roll.

Atmosfäriska Förutsättningar Under Händelsen


Forskare vid FOI och SMHI, inklusive Lars Norin och Abhay Devasthale, analyserade händelsen med meteorologiska data. De upptäckte att specifika förhållanden med temperatur, lufttryck, luftfuktighet och molnformation möjliggjorde en ovanlig vågutbredning av radarsignalen.

Bekräftelse på Radarsignalens Utökade Räckvidd


Forskarna kunde bekräfta att under den aktuella eftermiddagen och tidiga kvällen den 13 april, var de rätta väderförhållandena närvarande för att radarn som användes skulle kunna upptäcka fartyget Moskva.

Frekvensen av Dessa Meteorologiska Förhållanden


Enligt Abhay Devasthale är dessa atmosfäriska förhållanden mer frekventa än man kanske tror. Även om det är svårt att exakt ange hur vanliga de är, tillåter nuvarande högkvalitativa återanalysdata en noggrann undersökning av dessa situationer och deras effekt på radarsignaler.